Topp­tur

Att gå på topptur är inte bara ett härligt sätt att nå åkningen bortanför pisterna där naturupplevelsen och skidåkningen står i fokus. Det är även en utmaning som utöver lavin-kit, skidutrustning med gå-möjlighet och stighudar kräver en hel del pannben. Men belöningen är oslagbar.

Utmaning: Bestig minst 400 höjdmeter på en dag.

Rekommenderad tur: Topptur till Ösjökläppen. Starta vid Fjällgårdsbanans topp, gå mot Lilla Ramundberget och styr sedan mot Ösjökläppen. Vid åkning ner från Ösjökläppen, åk förslagsvis i S/SO riktning för lämpligast väg. Sträckan är totalt ca 8 km och ca 400 hm.

Klistra på hudarna, spänn pjäxorna lagom hårt och packa med lavinutrustningen. Här finns ingen utstakad väg, så karta och kompass är en självklarhet i ryggsäcken.

Obs: Detta är en sträcka som går genom ett lavinkänsligt område därför rekommenderar vi alltid att gå in på Lavinprognoser för att se status när du ger dig ut. Som nybörjare rekommenderar vi även att man går med guide. Ösjökläppens Ö/NO sida består av lavinterräng.

Karta över rutten

Karta

OBS! Lavinvarning!

varningskarta
Registrera genomförd gren

Du registrerar aktiviteten genom att skicka ett mejl med en bild på din sportklocka som visar att du genomfört grenen. Tryck på knappen ovan så öppnas mejlprogram med korrekt adress. Har du inte en sportklocka kan du ladda ner en sportapp till din telefon, som tex RunKeeper eller Strava, och ta en skärmdump på genomförd aktivitet.

© Ramisklassikern 2023

Byrå: Rotor Digitalbyrå