Längd­skidor

Längdåkningen är djupt rotat i den nordiska själen och historien lång. Det var många människor innan Gustav Vasa som insåg fördelarna med att transportera sig med ett par skidor under fötterna. Men det var först under 1800-talet som skidåkning som sport växte fram. (Kuriosa, världens äldsta bevarade skida anses vara Kalvträskskidan, en cirka 5200 år gammal skida hittad i Kalvträsk.)

Utmaning: Samla ihop 39 km längdskidåkning på ett dygn, välj mellan klassisk stil eller fristil.

Rekommenderad tur: Start utgår från Ramundberget, kör Klinken runt, följ 4Motion-spåret till Bruksvallarna, vänd sedan tillbaka till Ramundberget via 4Motion, i Ramundberget fortsätt därefter Klinken runt en sista gång.

Detta är en naturskön rutt kring Ljusnans dalgång. Här sliper du trånga starter och val av åkstil är upp till dig. Ramundberget är en del av Funäsfjällens Längdspår, ett av världens största omfattande spårsystem med över 300 kilometer preparerade spår för längdskidåkning. Längdspåren är preparerade för både klassiskt och skate.

Karta över rutten

Karta

Spårknapp behövs för att nyttja längdspåren. Mer om hur du köper den här.

Registrera genomförd gren

Du registrerar aktiviteten genom att skicka ett mejl med en bild på din sportklocka som visar att du genomfört grenen. Tryck på knappen ovan så öppnas mejlprogram med korrekt adress. Har du inte en sportklocka kan du ladda ner en sportapp till din telefon, som tex RunKeeper eller Strava, och ta en skärmdump på genomförd aktivitet.

© Ramisklassikern 2023

Byrå: Rotor Digitalbyrå